Како мотивисати дете да самостално пише домаће задатке

Домаћи задаци нису болна тачка само деци, већ и родитељима који често не знају где је граница у помагању те када би требало или не би требало радити заједно с дететом.

IMG_3425

Иако понекад немате воље ни времена, постоји јако добар разлог да помажете детету код писања домаћих задатака те их научите како се раде – дете ће тако научити да се мотивише и самостално и успешно учи.

Најважнији је начин на који помажете детету код писања задатака. Иако је примамљиво једноставно решити неки задатак уместо дјетета и што пре прећи на остале обавезе, то није добар начин јер спречавате малишана да развија вештине учења које ће му после и те како требати.

Колико год вам се то окрутно чинило, понекад највећа услуга коју можете дати детету јесте одлазак у школу с незавршеним домаћим задатком ако га није знало самостално решити. Тада ће се суочити с чињеницом да није савладало одређено градиво те ће идући пут уложити више труда да стигне до циља.

Самосталним писањем домаћих задатака дете такође учи како боље да распореди своје време и обавезе. Иако се често наглашава да је битно да дете има рутину тих задатака и ради их увек у исто време, треба се прилагодити.

Управо због савладавања вештине управљања властитим временом, писање домаћих задатака треба прилагодити свим осталим активностима и обавезама које дете има.

Зато је најбоље да с дететом направите план и прилагодите га данима у недељи. Битно је дете не буде уморно или гладно. Ако, на пример, у поподневним сатима има тренинг, сигурно ће увече бити уморније па се договорите да домаћи буде готов пре.

Важно правило

Немојте решавати задатке уместо дјетета јер му тиме шаљете поруку да не верујете у његове способности и навикавате га да неко други ради уместо њега. Такође, важно је да дете зна да сте му на располагању и да вам се може обратити за помоћ.

Немојте се наметати у оним задацима у којима то није потребно. Детету је понекад потребно само прегледати домаћи како бисте му пружили осећај сигурности да је то добро урадило. Такође је потребно да пре писања домаћег задатка нема нерешених проблема јер неће моћи да се концентрише.

Препоручује се и да дете има своје стално радно место за учење. То место не треба бити раскошно и посебно уређено, већ треба садржавати одређене ствари да би дете могло неометано радити:

– радна површина нека буде довољно велика и довољно осветљена
– уз то место добро је ставити полицу на којој ће дете држати своје књиге, свеске и друге школске потрепштине
– ако стамбене прилике не допуштају посебно место, детету је потребно осигурати да на миру и неометано напише домаћи и учи
– битно је да дете увек зна где му се шта налази и да брине о својим стварима
– идеално је ако се радни сто за нешто старије школско дете налази у његовој соби јер писањем задатака и учењем на одвојеном месту оно почиње да се осамостаљује
– добро је да се на столу налази сат и календар како би дете лакше могло да организује време рада
– на зид се може ставити плоча на коју ће дете лепити папириће, подсетнике, али то може и са свеском или блоком.

Важно је развијати став да је оно одговорно за извршавање својих обавеза. Ви сте одговорни да му по потреби у томе и помогнете, не и да то чините уместо њега. Ако имате школарца у нижим разредима, није лоше повезати се са родитељима из разреда јер малишани често забораве шта све имају за домаћи, а тако ћете најлакше проверити је ли дете све урадило.

Аутор: Лифе Цонтент

Извор: lepotaizdravlje.rs

2 thoughts on “Како мотивисати дете да самостално пише домаће задатке

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s